Jak na osobní produktivitu:

Surfujte na vlně motivace

Adéla Šimková, doktorandka z ÚOCHB AV ČR
a spoluzakladatelka iniciativy Zeptej se vědce

20. 3. 2024

Mám nedostatek disciplíny. Snažím se s tím bojovat, někdy více, často ale méně úspěšně. Mám tendenci dělat, co mě zrovna baví, a nedělat, co mě zrovna nebaví.

Baví mě dělat to, v čem vidím smysl nebo při čem se něco učím ─ úplně ideálně oboje najednou.

Do takových věcí mám tendenci vrhnout se po hlavě a věnovat jim ohromné množství energie. Dříve jsem z toho mívala výčitky. Většinou jsem totiž odbočila z toho, jak jsem si věci naplánovala. Připadala jsem si nemožná a snažila jsem se to kompenzovat ─ brzdit se v tom, do čeho mám chuť, a nutit se do toho, kde mi motivace chybí. 

Nechápejte mě blbě. Toto je potřeba umět jak pro práci ve vědě, tak pro život obecně. Ale co se týče produktivity, je to zabiják.

Pohon produktivity je motivace. A pokud to jen trochu jde, snažím se svoji motivaci „vytěžit“. Když mám do něčeho chuť, baví mě to a vidím v tom smysl, udělám za časovou jednotku více práce a navíc mnohem lépe. Sice to někdy není to, co bylo v plánu... ale vadí to? Celkový výsledek může být kolikrát mnohem lepší!

foto Jana Plavec

Pracuji impulzivně aneb motivace ve vlnách

Jsem impulzivní typ, kterému přichází motivace ve vlnách ─ přijde ve velké intenzitě a po chvíli se vyčerpá nebo opadne. Nějakou dobu ale trvá a v tom momentě se dá „těžit“. Samozřejmě tenhle přístup není univerzální. Každý fungujeme jinak a je proto dobré se trochu znát. Člověk pak ví, s čím pracuje. Prioritizace zábavných věcí zní nejspíš lákavě pro každého ─ a zároveň téměř „kacířsky“. Určitě ale nemusím zdůrazňovat, že takovými aktivitami myslím hlavně vytváření nějaké hodnoty a pozitivního dopadu. Sjíždění seriálů má své výsostné místo na slunci (!), o tom tu ale řeč není 😎.

Nedílnou součástí motivace je i zpětná vazba okolí. V podporujícím prostředí ─ ať už jde o rodinu, kolegy, šéfy, přátelé ─ vás může okolí mimořádně nakopnout a pomoci správně nasměrovat (stejně tak demotivující či toxické prostředí umí váš elán dost přidusit). Zvlášť akademické autority v tomto hrají ohromnou roli.

foto Tomáš Belloň

Jak to všechno zvládám? Nezvládám!

Tento text vznikl na základě otázky, jak všechno zvládám ─ vědu, rodinu, komunikaci vědy, další zájmy… Odpověď je: Nezvládám!

Můj time management je děsný (na důležité deadliny mám několik připomínek v kalendáři a na vyzvedávání dítěte mám nastavený budík na mobilu 😃), doma mám nepořádek a všechno, co dělám, bych chtěla dělat lépe a více, což bohužel neumožňuje fyzika našeho vesmíru 😁.

Pokud jste ale v něčem jako já, třeba si taky rádi zasurfujete na vlně motivace!

Adéla Šimková

Snaží se skloubit začínající vědeckou kariéru, rodinu a provoz neziskové organizace zaměřené na komunikaci vědy. Studuje doktorát v oboru Organická chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a na své disertaci pracuje v laboratořích Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. S manželem se snaží vychovávat čtyřletou dceru a věnovat se práci na plný úvazek. Před pár lety s několika přáteli a kolegy založila iniciativu Zeptej se vědce.

Kde sledovat Adélu Šimkovou?

Třeba na Twitteru nebo na Instagramu.