Popularizátorův miniprůvodce po galaxii AI nástrojů

Umělá inteligence za vás ještě neodpřednáší přednášku, nenachystá science show, ani nezorganizuje panelovou diskuzi. Při spoustě dílčích úkolů spjatých s komunikací (nejen) vědy ale pomoct dokáže. Jak?

Pokud zůstaneme u zmíněných tří příkladů, tak AI může navrhnout otázky pro respondenty v debatě, napsat draft anotace či osnovy k přednášce i doporučit vhodné pokusy pro science show.

AI nástroje tak lze označit za skvělého pomocníka, který je online 24/7 a může kdykoliv poradit, přijít s nápady nebo se pokusit vysvětlit složitou problematiku.

Prompt: Generate picture of science communication data on social media and in digital world in the medieval style.

Co dalšího AI nástroje v současnosti dokážou?

Umí generovat unikátní obrázky, texty i popisky, navrhovat osnovy i části akademických prací, ale dokáží také navrhovat komunikační strategie, retušovat fotky nebo automatizovat proces psaní poznámek i přepis rozhovorů.

Další nástroje zaměřené na audiovizi dokáží vytvořit a zpracovat realistická videa, skládat hudbu, případně vytvářet krátké animované scény.

Vyvstává otázka, jak se v inflaci AI nástrojů vyznat?

Velká trojka velkých hráčů

Mezi nejdostupnější nástroje generativní umělé inteligence (vhodné i pro začátečníky) dnes patří (1) ChatGPT a jeho ne/placená verze a modifikované AI k řešení určitého problémů –  tzv. agenti od společnosti OpenAI, (2) Copilot od společnosti Microsoft (de facto obsahuje ChatGPT 4.0) a (3) Gemini (dříve Bard) od společnosti Google. 

Všechny tři nástroje dokáží v bezplatné verzi poměrně kvalitně odvést jednoduché i složitější úkoly: psát texty, popisky, škálovat texty, atd. 

Abyste mohli AI využívat, obvykle stačí založit si účet u dané společnosti či se do již existujícího účtu u Microsoftu nebo Googlu přihlásit

A voilà!

Můžete začít úkolovat své umělé poddané a služebníky. Jak na to si ukážeme na příkladu nástroje Copilot.

Video: Jak na první prompt a založení účtu –  Copilot

Copilot od Microsoftu vám v bezplatné prohlížečové verzi umožní po registraci přístup k nástrojům GPT-4 (generátor textů) a DALL·E 3 (generátor obrázků –  ty jsou sice omezené poměrem rozlišení na 1080x1080, ale pro praktickou ukázku a rozvíjení dovedností zadávat AI úkoly zcela jistě stačí). 

Copilot lze stáhnout i jako mobilní aplikaci.

Máte účet? Experimentujte!

Co všechno se dá vympromtovat, tedy zadat umělé inteligenci? V podstatě úplně všechno, co vás napadne. V případě Copilota se nemusíte omezovat jen na text, můžete si vyzkoušet vygenerovat i obrázek

V carouselu uvádíme příklady promptů, které se dají využít v komunikaci vědy. Zkuste si prompty modifikovat pro své obory.

Právní aspekty i reálné využití? Přijďte na panelovou diskuzi!

Ve čtvrtek  7. 3. 2024 chystáme panelovou diskuzi. Debata i následný networking se bude konat v Kavárně Hlína (Kampus Hybernská).

💙 Pozvání do panelové diskuze přijali:

  • Novinář, analytik, lektor a konzultant Pavel Kasík

  • Právní expertka Linda Kolaříková, která se mj. věnuje umělé inteligenci a nakládání s daty

  • Copywriter, specialista na sociální sítě a kreativec zaměřený na popularizaci vědy Jakub Hardt